Folder AVG Forums » Archive » Archive » AVG 9.0 Free Edition » avgrsa.exe Thrashing Hard Disk!
October 13, 2010 11:49 avgrsa.exe Thrashing Hard Disk! #113873
Reply with Quote | Quick Reply | Top
srb24

Avatar

Novice
Join Date: 13.10.2010
Posts: 2
Hi

I'm running avgfree free 9.0.862 on win7 ultimate 64bit

My system every now and then keeps going really jerky and thinking it is a disk problem I used Sysinternal's Process Monitor and it seems that process avgrsa.exe seems to be constantly accessing the disk (mainly random files in system32) - almost 95% of all disk activity!! - this happens even when there are no other programs running. I am also running Carbonite's backup service but this doesn't seem to be accessing the disk as often/if at all.

Thanks for your help
simon
October 13, 2010 13:39 Re: avgrsa.exe Thrashing Hard Disk! #113963
Reply with Quote | Quick Reply | Top
jirka82

Avatar

Administrator
Join Date: 19.6.2009
Posts: 3892
Hello srb24,

AVG Resident Shield is checking all accessed files. There could be something else which is accessing system files and AVG is checking them. Please proceed as follows:

A) Check the AVG configuration:
- Open the AVG User Interface and press F8.
- Select the Resident Shield item.
- Clear the Scan files on close checkmark.
- Expand the Resident Shield item and select its Advanced Settings sub-item.
- Make sure to select the Scan infectable files and selected types of documents option.
- Select the Cache Server item and make sure that both checkmarks are ticked.
- Click OK to save the configuration.

B) In case the issue would persist, please provide us with additional information:

1. Send us the created process monitor log file.

2. Kindly attach both GMER scan results to your reply.

3. Please provide us with the following files as well:

C:\ProgramData\avg9\Log\avgcore.log
C:\ProgramData\avg9\Log\avgrs.log


How To Provide Forum Moderators With Files

Thank you.

___________________AVG TeamHow-To articles | FAQ
October 13, 2010 18:46 Re: avgrsa.exe Thrashing Hard Disk! #114069
Reply with Quote | Quick Reply | Top
srb24

Avatar

Novice
Join Date: 13.10.2010
Posts: 2
ok, thanks a lot for your help
- everything was already as you had asked me to set (I just installed using the defaults)

BUT

Cache Server was not ticked but when I try and tick and apply it give me an error popup: "An error occurred when saving the configuration. Specified File was not found"

what to do now??
October 13, 2010 18:56 Re: avgrsa.exe Thrashing Hard Disk! #114071
Reply with Quote | Quick Reply | Top
dusano123

Avatar

Moderator
Join Date: 30.9.2009
Posts: 3566
Hello,

Please try to fully reinstall AVG.

If the issue persists, provide us with files as asked by Ondraploteny.

Thank you